Pink Anderson.
Zoek je naar de invloed van de blues op de vroege pop en rock, dan kom je al snel uit bij bands als de Stones, de vroege Fleetwood Mac (met Peter Green), de Yardbirds of the Animals. Ik kan het niet laten om toch wat dieper te spitten en hier ook te wijzen naar de vroege (The) Pink Floyd (Sound). Voor de liefhebbers van hun grootschalige psychedelische & symfonische rock van later jaren is dat misschien vloeken in de kerk. Het is tegelijkertijd een prachtige voetnoot die eens te meer bewijst hoe dominant de invloed van de Amerikaanse blues export naar Europa was in de vroege jaren ‘zestig'.
Floyd Council.
Losse Onderdelen / door Guido van den Boorn
In 1964 ontstond de band toen Syd Barrett en David Gilmour (schoolvrienden uit Cambridge) via hun makker Roger Waters bij hun architectenopleiding aanliepen tegen Nick Mason en Richard Wright. Barrett bedacht de bandnaam als samenstelling van twee namen die hij had gevonden op de hoes van Blind Boy Fuller’s LP “Country Blues” uit 1962: “Pink Anderson or Floyd Council — these were a few amongst the many blues singers that were to be heard in the rolling hills of the Piedmont, or meandering with the streams through the wooded valleys"
PINK – werd geboren als Pinkney in 1900 in Spartanburg, South Carolina. Rond 1915 begon hij de verkoop van medicinale drankjes bij de Indian Remedy Company van ene Dr. Kerr te begeleiden met folk en country liedjes op zijn gitaar. Later kwam de blues in zijn leven door Blind Simmy Dooley, een leven van rondtrekkende muzikant in Kerr’s medicine show dat hij volhield tot het midden van de jaren vijftig. Hij overlijdt in 1974.
FLOYD – werd geboren in Chapel Hill, North Carolina in 1911. Samen met zijn broers Leo en Thomas trok hij rond als gitaartrio. Later in zijn leven werkte hij als “Dipper Boy” of “The Devil’s Daddy-In-Law” Council in de begeleiding (gitaar en mandoline) van Blind Boy Fuller. Hij zong ook vaak de 2e stem. Er zijn geen platen van hem bekend. Hij overlijdt in 1976.
Twee minder bekende blues muzikanten als “voorvaders” van een van de beroemdste popbands allertijden: de blues als couveuse voor de muziekexplosie van de jaren zestig. Maar hoe zit het dan met Pink Floyd zelf? Hadden die iets met de blues?
PINK FLOYD – tot diep in de jaren zeventig heeft de band zijn blues-fundament uitgedragen in geweldige tracks met David Gilmour in zijn ware element.
Geniet van de Floyd in de live BBC Blues Session uit 1968: https://youtu.be/Lxsad0R1IyM.
Of in het blues thema uit de film “Zabriskie Point Session” uit 1969: https://youtu.be/F84QpFYtDvI.
Voorkeur voor Gilmour solo, dan bijvoorbeeld deze Blues Rock Jam: https://youtu.be/YCcRmnGFQ6o.
Toch meer als groep: geniet van de Montreux-opnames uit 1970: https://youtu.be/tyEGpeNh32o.
Waarmee ik maar wil melden dat niemand in de vroege jaren zestig ontsnapte aan de blues!