• Ruige Roots (1)

Ruige Roots (1)

Laten we dit jaar nou eens goed beginnen, zei ik tegen me zelf. Laten we eens een poging wagen om roots-muziek van zijn wat softe imago af te helpen. Laten we eens proberen om de moderne 'ruige roots' in beeld te brengen, ofte wel het huwelijk tussen blues en country. Wel een waarschuwing vooraf! We moeten van de gebaande paden af om in duistere uithoeken uit te komen, daar waar de echte bezieling heeft toegeslagen


Losse onderdelen / door Guido van den Boorn

De roots revival na 2000 brengt artiesten op het podium die we nu allemaal goed kennen: Mumford and Sons, Seasick Steve en Nathaniel Rateliff. Maar het kan nog een heel stuk ruiger … en origineler … en dus minder bekend…

Agnostic Mountain Gospel Choir
Wat te denken van The Agnostic Mountain Gospel Choir, een gelegenheidsformatie uit Calgary die in 2001 na één geslaagd optreden in een razend tempo West-Canada verovert. Ze raken op dreef onder invloed van oude bluesreuzen als Son House en Skip James. Pure, rauwe roots, “vanuit de tenen gespeeld” met een hypnotiserende mix van vooroorlogse countryblues, Appalachian folk, old-time bluegrass en vagabond gospel. Zware grooves uit de drum-and-marching traditie waar je stevig voor in je schoenen moet staan, een haast fysieke ervaring.

De Agnostics brengen in totaal 3 albums uit: Saint Hubert (2013), Fighting and Onions (2005) en Ten Thousand (2008). Het alarmerend succes brengt de groep in 2012 tot stilstand. Sindsdien heerst er radiostilte. Individuele leden als zanger/ gitarist Bob Keelaghan gaan verder op de Agnostic toer. Hij duikt de “experimentele ruige roots” in met zijn project Country Fresh: A Ghost Guitar Soundtrack uit 2015.

Muerte Pan Alley
Bob’s soloproject Country Fresh smaakt naar meer. In 2016 richt hij Muerte Pan Alley op: pure, abstracte, surrrealistische, haast pychedelische soundscapes, donker & dreigend. In 2017 verschijnt hun album The Soundtrack to Intersection and Music for Inside the Ku Klux Klan. Deep South verhalen dampen op uit de borrelend, duistere diepte van de 34 nummers(!) op deze plaat….. flarden die doen denken aan Gare du Nord, Ry Cooder en BKO Dirtwork. Hallucinerend!

Campfire Tales
Jackson Phibes, van de punkformatie Forbidden Dimension, zoekt in 2013 een paar Agnostics op in de bossen van British Columbia en ziedaar: het trio/kwartet The Agnostic-Phibes Rhythm & Blood Conspiracy is geboren met hun hun eersteling, de CD Campfire Tales, een ongehoorde mix van blues, horror en country (wordt vervolgd).

Muziek
Om jullie een beetje te laten wennen aan “ruige roots”, hier 3 voorbeelden:
Agnostic Mountain Gospel Choir - Go back home
Muerte Pan Alley - Desert March
Agnostic-Phibes Rhythm & Blood Conspiracy - Wolfman Franz