• Roots in Chapeau
  • Roots in Chapeau

Roots in Chapeau

Het eind augustus verschenen Chapeau Magazine (nr. 136) bevat het onderstaande artikel van de hand van Ludo Diels over de activiteiten van Roots Unlimited en het Roots Unlimited Orchestra:

Roots en Americana vinden vruchtbare bodem

ROOTS UNLIMITED VERLEIDT MAASTRICHT MET 'OUDE' MUZIEK

Dat muziek een stad van levensadem voorziet vormt het fundament waarop de Stichting Roots Unlimited is gegrondvest. Gedreven door een aanstekelijke missiedrang is een groep enthousiaste roots believers aan de slag gegaan om in muzikaal opzicht een bestaande leemte te vullen door concerten te organiseren, een Roots Unlimited Gazette nieuwsbrief uit te geven en tal van klinkende initiatieven te organiseren die de liefde voor de roots en Americana in en rondom Maastricht uitdragen.

Foto: Petra Teeuwsen

Man van het eerste uur is muziekaficionado Guido van den Boorn die sinds de oprichting van de stichting het rootsvuur behoorlijk aanwakkert en samen met zijn muziekvrienden tal van partijen aan Roots Unlimited weet te binden. ,,We willen deze pure muziek breed etaleren en zoeken daarbij samenwerking met bedrijven en organisaties die begaan zijn met de culturele infrastructuur van deze stad en regio. Ik kan maar één ding zeggen: de bodem blijkt vruchtbaar voor roots; we schieten wortel en hebben veel woeste plannen in een staat van uitvoering.”

Americana en roots
Over de definitie van rootsmuziek kun je een hele boom opzetten, zo weet Guido van den Boorn als geen ander. Maar hij houdt het graag simpel. ,,Roots is, zoals de Amerikaanse artiest Pokey Lafarge het kernachtig stelt: ‘Roots is no retro thing. It is American music that never died’.” Het gaat om de muziek die in Amerika, vanaf pakweg 1900 is ontstaan en die in uiteenlopende stijlen, van country, blues en bluegrass tot folk en vroege jazz, vandaag nog steeds bestaat. Aan relevantie heeft roots en Americana nooit ingeboet. Sterker nog, de muziek geniet juist tegenwoordig van een hernieuwde belangstelling. Naast tal van internationale artiesten als John Hiatt, Steve Earle, Emmylou Harris, Lucinda Williams en Mumford and Sons gelden ook een aantal Nederlandse vertolkers als JW Roy, Ilse de Lange, Douwe Bob, Tim Knol en Danny Vera als schatplichtig aan de Americana.

Muzikale boost
Hoewel de Americana scene, zeker na de populaire film Oh Brother, where Art Thou? van de gebroeders Coen in 2000 een cultstatus kreeg en de muziek zich op wereldschaal steeds breder manifesteerde bleef het volgens Van den Boorn in Maastricht angstvallig stil. ,,Dat vond ik maar vreemd. Zeker als je bedenkt dat één van ’s lands grootste kenners van deze muziek, Hubert van Hoof, een Maastrichtenaar is. Samen met Hubert en Wim Smeets van de Muziekgieterij spraken we over manieren om de muziek wortel te laten schieten in Maastricht. Zo ontstond het plan om een stichting op te richten, Ik schreef in 2017 een beleidsplan en in januari 2018 was de stichting een feit. “Roots hoort in Maastricht, daar waren vanaf het begin van overtuigd. En die overtuiging is alleen maar sterker geworden. We willen de stad een muzikale boost geven.” Samen met Thur Rodigas e.a. ging Guido van den Boorn aan de slag om hun missie in daden om te zetten. ,,We kregen meteen steun van partijen als het Elisabeth Strouven Fonds, Hotel BEEZ, Hotel Riche in Valkenburg en café De Gouverneur. Daar organiseerden we al snel vier concerten”, Iain Matthews, Bertus Borgers, Henk Steijvers en Specs Hildebrand. Dat smaakte naar meer en onderstreepte onze missie.”

Netwerken en verbinden
Aan dadendrang heeft het de Stichting Roots Unlimited vanaf het begin niet ontbroken. “Netwerken is partijen actief met elkaar verbinden om samen waarde te maken”, dat is de groeitaktiek die de stichting heeft gekozen. Een Roots Unlimited Gazette zag het levenslicht als digitale nieuwsbrief om vrijwilligers, publiek en marktpartijen aan de Stichting te binden “We hebben de ambitie om daarmee los te komen van welke structurele subsidie dan ook”.

LBG Hotels en Derlon Maastricht
"We troffen op onze weg alleen maar enthousiaste mensen. Neem directeur Rino Soeters van de LBG Hotels. Die was meteen zo enthousiast dat hij niet alleen sponsorde maar ook een aantal feesten met rootsmuziek wil gaan opluisteren. Dat is weer eens iets anders dan het obligate strijkje of een DJ. Of neem Jeroen Vliex, salesmanager van Derlon Maastricht, zelf een begenadigd pianist. Hij gaat met ons in zijn monumentale Romeinse kelder concerten organiseren. Jeroen: ,,Veel mensen zijn nog steeds niet op de hoogte van de vele mogelijkheden die deze historische kelder biedt. Om juist in die entourage, waar deze stad ooit is ontstaan, rootsconcerten te geven voelt als een bijzondere ervaring. Rootsmuziek bij de roots van Maastricht.”

Muziekgieterij en de jeugd
Roots Unlimited wil de stad als het ware bespelen. Oude en bijzondere locaties, zoals de befaamde zaal De Berchmans, weer opzoeken en nieuwe spraakmakende plekken vinden. Aan ideeën geen gebrek. Het meest spannende op dit moment is dat we het Roots Heritage Orchestra hebben opgericht. Daarmee kunnen we de boer op, bijvoorbeeld door muziekdiners of workshops te organiseren. Alle aspecten van de rootsmuziek kunnen we laten horen in wisselende samenstelling. Bijzonder is het dat met name jong talent, zoals Lotte Walda en Merel van den Boogaard hierin een rol in gaat spelen. Maar ook grote namen als Laura Engel, ster van Rieu en bij ons zangeres van country-repertoire!

"Onlangs hebben we de Muziekgieterij – na de opening op 20 september a.s. ongetwijfeld de mooiste popzaal van Nederland – kunnen helpen bij het oprichten van een eigen Popproductiehuis M-PX met daarin een door het Elisabeth Strouven Fonds gefinancieerd talentprogramma. Met veel plezier geven we de muziekontwikkeling in de stad een duwtje de goede kant uit, de rootskant dus!"

Fotografie: Petra Teeuwsen